środa, 15 października 2014

Ciasteczka owsiane z bananem i czekoladą (bez jajek i mąki)

Błyskawiczne ciasteczka owsiane z bananem i czekoladą. Przygotowanie ich zajmuję dosłownie chwilę. Ponadto są zdrowe i dietetyczne, ponieważ w masie nie ma jajek, mąki i masła. Zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów, rodzynek czy żurawiny.




 Składniki:
(ok. 15 ciasteczek)

- 2 dojrzałe banany*
- 2 szklanki płatków owsianych
- 50 g gorzkiej czekolady

* jeśli nie posiadasz dojrzałych bananów, wystarczy do masy dodać odrobinę miodu, ciasteczka będą wtedy słodsze


Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy 2 szklanki płatków owsianych i posiekaną czekoladę. Całość mieszamy do połączenia się składników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Z masy na ciasteczka formujemy kulki, po czym dociskamy je do papieru formując ciasteczka. Pieczemy ok. 15 minut.






Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Genialne! Muszę koniecznie sobie takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie! Mam na nie straszną ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co można użyć zamiast czekolady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzynki, orzechy, suszoną żurawinę, morele czy śliwki. Co tylko chcesz ;)

      Usuń
  4. zdecydowanie najprostsze, a tym samym najlepsze ciasteczka owsiane! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i szybkie w wykonaniu? To coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. taaaaaaaak, takie ciasteczka mogłabym jeść. Samo zdrówko i pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzy składniki, a ile z nich później radości :)

    OdpowiedzUsuń
  8. robię pojutrze - koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania