sobota, 18 października 2014

Odrywane bułeczki dyniowe z twarożkiem i malinami

Pyszne, drożdżowe bułeczki dyniowe z serem i dżemem malinowym. Idealne na śniadanie. Bułeczki są pulchne i mięciutkie. Polecam serdecznie!



Składniki:

- 450 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g masła
- 4 łyżki puree z dyni

Farsz:

- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1/2 słoiczka dżemu malinowego

Kruszonka:

- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki

Dodatkowo:

- 1 jajko do posmarowania bułeczek


Mąkę umieszczamy w misce, robimy wgłębienie. Kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone masło i 4 łyżki puree z dyni. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok. 10 minut. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Twaróg umieszczamy w misce, rozdrabniamy widelcem, dodajemy jajko i cukier z wanilią. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce, rozcieramy palcami. Gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na 14 części. Każdą część rozwałkowujemy, nakładamy twarożek oraz dżem malinowy i formujemy kuleczki. Gotowe bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 20-25 minut.
 




Smacznego!


15 komentarzy:

  1. I ten wspaniały pomarańczowy kolor<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Poczułam się jak mała dziewczynka, od samego patrzenia na te bułeczki już mi dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od patrzenia jest dobrze, natomiast po zjedzeniu robi się bardzo dobrze! :)

      Usuń
  3. Ale piękne te bułeczki, super połaczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne bułeczki (jako fanka dyni nie mogłabym powiedzieć inaczej na ich widok!) i urocza aranżacja :) Nie wpadłabym na pieczenie bułeczek w formie do tarty, muszę wypróbować taki sposób, bo bardzo podoba mi się, jak to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne bułeczki i zdjęcia :) Zjadłabym chętnie na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. mają sliczny kolor od dyni :)
    połączenie malin i dyni, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To tak pięknie wygląda, że aż szkoda jeść :) Akurat mam zapas puree z dyni, wiec na weekend robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe bułeczki. Mam na nie ochotę już teraz, zaraz. Chyba sobie upiekę takie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania