piątek, 24 października 2014

Dyniowe mini chałki z cynamonową kruszonką

Sezon dyniowy trwa, więc chciałam Wam przedstawić kolejny dyniowy wypiek. Tym razem padło na pyszne, dyniowe mini chałki z cynamonową kruszonką. Zapraszam!




Składniki:
(6 mini chałek)

- 450 g mąki 
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 150 ml mleka
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 jajko
- 2 łyżki masła

Kruszonka:

- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
- jajko do posmarowania chałek


Mąkę umieszczamy w misce, robimy wgłębienie. Dodajemy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, jajko i puree z dyni. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok. 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, rozcieramy miedzy palcami tworząc grudki. Wstawiamy do lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, które dzielimy jeszcze na 3 równe części. Formujemy wałeczki i zaplatamy, jak warkocz. Końce podwijamy pod spód. Gotowe chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 25-30 minut.







Smacznego! 
inspiracja tutaj

12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania