poniedziałek, 28 października 2013

Makaronowe roladki z bakłażanem, szynką i fetą

Weekend u mnie był makaronowy :)  Przedstawiam więc kolejny przepis, tym razem na lasagne inaczej. Makaronowe roladki z bakłażanem, szynką i fetą. Zapraszam!



Składniki:

- 10 płatów makaronu do lasagne
- 1 mały bakłażan
- 250 g sera feta
- 10 plasterków szynki
- 100 g sera żółtego
- sól

Sos pomidorowy:

- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz


Makaron  gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, hartujemy i rozkładamy, aby się  nie posklejał. Bakłażana kroimy w cienkie paski, solimy, odstawiamy. Po 15 minutach myjemy, wypłukujemy nadmiar soli i smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż się lekko zarumieni. Fetę umieszczamy w misce i rozgniatamy widelcem. Płat makaronu smarujemy fetą, układamy grillowanego bakłażana i plasterek szynki. Całość rolujemy. Gotowe roladki umieszczamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Zapiekamy 10 minut, po czym posypujemy roladki serem i zapiekamy jeszcze 5 minut. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w garnku. Gotujemy ok. 15 minut, następnie miksujemy na gładki sos. Wykładamy roladki na talerz i polewamy sosem pomidorowym. Możemy również nalać sos do naczynia z roladkami i razem zapiekać.



Smacznego!

17 komentarzy:

  1. widzę , że silna konkurencja w makaronowych Inspiracjach Lubelli, danie super, pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na roladki!:) makaronowych jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby to zwyczajne naleśniki, a jakie wykwintne! Muszę spróbować ich kiedyś.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały pomysł! a roladki wyglądają naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurcze, chyba zrobie coś podobnego ze szpinakiem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląd : 6+
    Myślę że równie dobrze smakują, ale muszę się o tym sama przekonać. Jutrzejszy obiad będzie idealny ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. ale super to wymyśliłaś! Trochę jak takie cannelloni! ale pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne! Trochę przypominają naleśniki, a trochę canneloni. A to przewrotne, pyszne roladki!;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem czy lubię bakłażan, ale spróbować nie zaszkodzi :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania