wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik bananowy z karmelem i solonymi orzeszkami

Pyszny bananowy sernik z karmelem i solonymi orzeszkami. Wielbiciele serników, na pewno będą zachwyceni. Sernik wychodzi puszysty, delikatny i lekki, jak chmurka. Polecam serdecznie!




Składniki:
(tortownica 24 cm)

- 4 serki Capri
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- budyń bananowy
- 5 jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka

Sos karmelowy:

- szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 150 ml śmietanki kremówki 30 %

Dodatkowo:

- 1/2 puszki solonych orzeszków

Serek Capri rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy cukier, budyń, jajka, olej oraz mleko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy delikatnie masłem. Wylewamy masę sernikową. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temp. 170 stopni przez 15 minut. Po tym czasie, nastawiamy piekarnik na 130 stopni i pieczemy kolejne 55-60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku 15 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. W między czasie przygotowujemy sos karmelowy. W rondelku umieszczamy cukier i wodę. Nie mieszamy.  Gotujemy, aż cukier zbrązowieje i zrobi się gęsty. Uwaga, aby nie przypalić!  Następnie do rondelka wlewamy śmietankę, masa zacznie się ścinać, całość mieszamy i gotujemy do połączenia się składników. Gotowy sos odstawiamy do przestygnięcia i schładzamy w lodówce, aby zgęstniał. Z sernika zdejmujemy obręcz, polewamy obficie sosem karmelowym i dekorujemy solonymi orzeszkami.



Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda i pewnie dobrze smakuje. Nigdy nie spotkałam się z czymś takim, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda ten sernik! Taka idealna konsystencja, wygląda to pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie sliczne fotki a sernik na pewno pyszny i fotogeniczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sol + karmel...
    Ostatnio moje ulubione polaczenie smakow!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. łooo matko... obłędne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! *.*
    Serniczek musiał być pyszny! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Karmel i słone orzeszki albo poprostu dodatek soli to coś genialnego, uzależniłam się od takiego smaku karmelu :D Twój sernik to dzieło sztuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda tak delikatnie, a jak musi smakowac, ma wszystko co pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aaa...wygląda cudownie :) Lubię te serki. Ciekawa jestem jak sprawdzają się w serniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzają się super, bardzo jestem zadowolona z efektu :)

      Usuń
  10. O rany, z takich składników może wyjść chyba tylko... ambrozja :-) naprawdę "boski" sernik ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania