piątek, 24 kwietnia 2015

Placuszki z kaszy jaglanej z bananem

Dziś mam dla Was coś pysznego i zdrowego na śniadanie. Placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem banana. Jeśli rano nie macie czasu na gotowanie kaszy, zróbcie to dzień wcześniej. Placuszki również sprawdzą się, jako przekąska zapakowana w pudełko do pracy, czy zaserwowane na kolację. P.S. radzę zrobić od razu podwójną porcję :-)





Składniki:
(8 sztuk)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- miód (opcjonalnie)


Kaszę przed gotowaniem należy umieścić na sicie i przepłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem, aby pozbyć się posmaku goryczki. Kaszę gotujemy według instrukcji poniżej.** Ugotowaną, przestudzoną kaszę umieszczamy w misce, dodajemy pokrojonego, mocno dojrzałego banana (jeśli nie macie dojrzałego banana, można dodać odrobinę miodu) oraz jajko. Za pomocą blendera miksujemy składniki na dość jednolitą masę. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Z podanego przepisu wychodzi 8 małych placuszków.


* 1 szklanka ugotowanej kaszy to ok. 1/3 szklanki kaszy suchej.


Jak gotować kaszę jaglaną?**

Aby kasza była smaczna, musimy pozbyć się najpierw goryczki. Kaszę umieszczamy na sicie, przepłukujemy zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. Kaszę wsypujemy do garnka z gotującą się wodą. Nie mieszamy. Wrzątku powinno być 2 razy więcej niż kaszy. Przykładowo mając 1 szklankę suchej kaszy jaglanej, w garnku zagotowujemy 2 szklanki lub nawet 2,5 szklanki wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze kilka minut. Następnie studzimy i tworzymy zdrowe, smaczne posiłki.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Samo zdrowie i to w jakim apetycznym wydaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i wystarczy kilka składników - to lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. obawiam się,że i podwójna porcja u mnie w domu zaraz by znikła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkiem możliwe, bo placuszki są naprawdę pycha! :)

      Usuń
  4. może w końcu przekonam się do kaszy jaglanej :)
    ciekawy blog, obserwuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w takiej wersji na pewno przypadnie do gustu :)

      Usuń
  5. Uwielbiam takie śniadania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie biorę się za gotowanie kaszy, jutro będą na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszły pyszne, dzieci się zajadały i ja też :D

      Usuń
  7. Ojej! Jakie muszą być pyszne! Bananowe. Moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie apetyczne zdjęcie :) Takie placki na pewno zasmakowałyby mojej córci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. z jaglanej jeszcze nie robiłam placków, ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sa przepyszne 😀Moj 14 miesieczny Sym obiema lapkami so buzi wkladal I meuxzsl mmmmjiaaammm

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania