piątek, 17 kwietnia 2015

Flatbread - chlebek z patelni

Flatbread to propozycja na szybki i prosty chlebek z patelni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do curry, gulaszu, dipów czy sosów. Smak chlebka można wzbogacić dowolnymi przyprawami. Możecie użyć zarówno świeżych, jak i suszonych. 





Składniki:
(8 sztuk)

- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 350 g jogurtu typu greckiego



W misce umieszczamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz ulubione przyprawy. Wszystko mieszamy do połączenia  składników. Następnie dodajemy jogurt grecki i wyrabiamy ciasto (będzie lekko klejące). Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ciasta oprószamy mąką i wałkujemy na cienki placek. Smażymy na suchej patelni, bez dodatku oleju ok. 2 minut z każdej strony.




Do zdjęć wykorzystałam przepiękną dechę, którą otrzymałam od Drzazgi & Drobiazgi. Deska wykonana jest z orzecha włoskiego,  jest polerowana, wybarwiana i olejowana. Stworzona jest do przygotowywania, jak i serwowania potraw, idelanie również sprawdzi się w fotografii kulinarnej. Pan Jacek, z którym miałam przyjemność się kontaktować podchodzi do tematu z pasją i z sercem. Każda deska stworzona przez niego jest jedyna i niepowtarzalna. Drzazgi & Drobiazgi wykonują deski między innymi z orzecha włoskiego, dębu, czereśni czy klonu. Jeśli jesteście zainteresowani taką deską, zapraszam do kontaktu z Panem Jackiem.



Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Lubię takie chlebki z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Są proste, smaczne i szybkie :)

      Usuń
  2. Kilka razy przewijał mi się na myśli, żeby go zrobić, ale jakoś nie zgłębiłam tematu. Zrobię na weekendzie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas najwyższy wziąć się do roboty! :)

      Usuń
  3. Czegoś takiego szukałam! A deska jest cudna! Marzy mi się taka :) Pozdrawiam, Bożena

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pieczywo, świetnie komponuje się z chociażby indyjskimi daniami: )

    OdpowiedzUsuń
  5. deska wygląda świetnie! :) a chlebkami mnie kupiłaś, bo curry czy inne indyjskie dania goszczą u mnie ostatnio dość często :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Akurat dzisiaj robiłam curry, szkoda, że takich chlebków sobie do niego nie zrobiłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda, chlebek pasowałoby idealnie , następnym razem ;-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania