czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

W końcu rozpoczął się sezon na mój ukochany rabarbar. Bardzo lubię to warzywo (tak, rabarbar to warzywo) wykorzystywać w kuchni. Dziś mam dla Was przepis na ciasto ucierane z kruszonką. Przygotowuję się je bardzo szybko i prosto. Jeżeli chcecie, aby ciasto wyszło wysokie, zróbcie je w tortownicy. Jeśli wolicie, aby ciasto wyszło niższe i więcej, użyjcie prostokątnej formy 20x30. Po wymieszaniu składników będzie wydawało Wam się, iż jest za mało ciasta, ale nie bójcie się rośnie, jak szalone! Według mnie ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, po zawinięciu w folię lub woreczek (wilgotnieje). Pamiętajcie, aby nie przesadzić z rabarbarem, ponieważ ciasto może opaść, albo wyjdzie Wam zakalec.





Składniki:
(tortownica 26 cm lub forma 20x30)

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 300 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru

Kruszonka:

- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki


Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy, aby puścił sok. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy palcami. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki. Ciasto wyjdzie dosyć gęste. Tortownicę lub formę wykładamy papierem do pieczenia. Nalewamy ciasto, układamy odsączony rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

  


Smacznego!

10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania