poniedziałek, 4 maja 2015

Kotleciki z kaszy jaglanej z pieczarkami

Pyszne, zdrowe kotlety z kaszy jaglanej. O właściwościach kaszy jaglanej chyba nikomu nie trzeba przypominać. Kotleciki idealnie sprawdzą się, jako lekki obiad w towarzystwie ulubionej sałatki, a także składnik wegetariańskiego burgera.  Polecam!



Składniki:

- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 6 jajek
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- bułka tarta
- sól
- pieprz

Kaszę płuczemy pod zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy 2 i 1/2 szklanki wody. Wsypujemy kaszę, nie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut. 5 jajek gotujemy na twardo. Pieczarki myjemy, następnie ścieramy na tarce. Podsmażamy na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Do miski wsypujemy przestudzoną kaszę, dodajemy drobno pokrojone jajka, zimne pieczarki z cebulką oraz starty na tarce ser żółty. Wbijamy 1 surowe jajko oraz dodajemy 1 łyżkę bułki tartej. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz najlepiej dobrze wyrobić, aby kotleciki bez problemu się formowały. Gotowe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron. Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 - 13 kotlecików.



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam kotlecików z kaszy :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne kotleciki, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne z kaszą gryczaną i były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe kotleciki, uwielbiam kaszę jaglaną w takim wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię bezmięsne kotlety :) z jaglanej jeszcze nie robiłam, za to gryczanej i kuskusu polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania