Dziś przygotowałam dla Was pomysł na sycące śniadanie. U mnie wersja wegetariańska, frittata ze szparagami i pomidorami, jednak spokojnie możecie dorzucić do niej kilka plasterków boczku, czy szynki parmeńskiej. W przygotowaniu śniadania pomogła mi patelnia granitowa Lucca, którą otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Ballarini. Serdecznie zapraszam na frittatę oraz recenzję.
Składniki:
- 12 zielonych szparagów
- 1/2 pomidora
- 1 cebula
- 6 jajek
- rzodkiewka
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Kilka sztuk szparagów zostawiamy w całości, resztę drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Jajka umieszczamy w misce, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone szparagi, następnie zalewamy je masą jajeczną. Na wierzchu układamy całe szparagi i plasterki pomidora. Smażymy do momentu, aż zetną nam się boki frittaty. Następnie patelnię odporną na wysoką temperaturę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i pieczemy chwilę, aż góra się zetnie. Ciepłą frittatę dekorujemy rzodkiewką i posypujemy tymiankiem.
Ci którzy śledzą bloga doskonale wiedzą, że nie jest to mój pierwszy test produktów firmy Ballarini. Posiadam już kilka sztuk różnych patelni i naczyń i muszę przyznać, że wszystko spisuje się rewelacyjnie. Póki co nie mam do czego się przyczepić. Patelnia granitowa z serii Lucca, również spisała się świetnie. Granitowa powłoka patelni należy do kategorii non – stick. Oznacza
to, że potrawy nie przywierają do jej powierzchni nawet, jeśli są
smażone bez tłuszczu. Zaletą powłoki granitowej jest również łatwość utrzymania jej w
czystości. Zawarte w niej cząsteczki mineralne
gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. Patelnia jest bardzo lekka i poręczna. Nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie. Dodatkowym atutem jest możliwość stosowania w piekarniku (dla mnie duży plus!). Uchwyty wykonane są z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni (co sprawdziło się przy wykonywaniu frittaty). Patelnia jest głęboka i ma średnicę 24 cm. Świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i
potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna
patelnia do smażenia kotletów czy ryb. W związku z trwającą promocją w delikatesach Alma możecie nabyć patelnie i garnki z powłoką granitową z limitowanej serii Lucca z rabatem do 50%. Promocja trwa do 31.05.2015.
Smacznego!
Sama nie przepadam za szparagami, ale chłopakowi chętnie bym przygotowała ;)
OdpowiedzUsuńJa szparagi uwielbiam :)
UsuńPyszny przepis. O patelni już czytałam :) całkiem dobry produkt!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) ja jestem zadowolona :)
UsuńŚwietnie wygląda ta patelnia! A w niej te szparagi, rewelacja :)
OdpowiedzUsuń