Delikatny i lekki mus cytrynowy podany w czekoladowych miseczkach. Cytryna idealnie przełamuje słodycz czekolady, a dodatek malin, borówek i mięty dopełnia całość.
Składniki:
(2 porcje)
- 2 tabliczki czekolady mlecznej Goplana
- 1 cytryna
- 2 jajka
- 2,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- borówki
- maliny
- listki mięty
Dodatkowo:
2 balony
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Nadmuchane balony umieszczamy w szklance lub małej misce. Balony smarujemy masłem lub olejem. Za pomocą łyżki nakładamy czekoladę formując miseczkę. Po nałożeniu pierwszej warstwy, balony umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie nakładamy drugą warstwę czekolady (warto ją wcześniej ponownie podgrzać, aby nie była zbyt gęsta) i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy miseczki są już gotowe, układamy je na talerzu, obcinamy końcówkę balona i powoli spuszczamy powietrze. Tak powstałe miseczki umieszczamy w lodówce na czas przygotowania cytrynowego musu. Do żelatyny dodajemy łyżkę ciepłej wody, aby napęczniała. W rondelku umieszczamy sok z wyciśniętej cytryny oraz żelatynę. Podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem, następnie dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do cytrynowej masy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Masę przekładamy do czekoladowych miseczek i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Gdy mus jest już gotowy dekorujemy go malinami i borówkami. Dodajemy listki mięty i posypujemy otartą skórką z cytryny.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie:
Przepis bierze udział w konkursie:
Ale wygląda smacznie:o musze koniecznie wypróbować
OdpowiedzUsuńbardzo elegancko wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudowne, dodaje do ulubionych;)
OdpowiedzUsuńJak to cudownie wygląda :D
OdpowiedzUsuńSłyszałam o metodzie z balonami, ale nigdy nie próbowałam. Wspaniały efekt :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki i efektowny deser :)
OdpowiedzUsuńGenialne te miseczki! Fantastyczny deser :)
OdpowiedzUsuńWow, jak to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń