Nasiona chia (szałwia hiszpańska) słyną z wyjątkowych wartości odżywczych i zdrowotnych. Zawierają kwasy omega-3, są bogate w wapń, białko i żelazo. Nasiona nie mają smaku, dzięki czemu mają wiele zastosowań. Możemy dodawać je do musli, koktajli, czy sałatek. W połączeniu z mlekiem, wodą, czy sokiem nasionka pęcznieją i żelują się. Należy również pamiętać, aby nie przekraczać dziennego spożycia nasion, czyli 15 g (2 łyżki).
Składniki:
(2 porcje)
- 4 płaskie łyżki nasion chia
- 400 ml mleka kokosowego*
- 125 ml mleka krowiego lub roślinnego
- cukier trzcinowy lub miód
- truskawki
- maliny
- borówki
W misce umieszczamy nasionka chia, zalewamy je mlekiem. Dodajemy cukier trzcinowy lub miód. Energicznie mieszamy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Miskę odstawiamy na 20-30 minut do lodówki, po czym ponownie mieszamy. Przelewamy nasionka do szklanek lub miseczek, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dodajemy ulubione owoce.
* jeśli mleko kokosowe jest gęste, należy je podgrzać w rondelku lub mikrofali
Smacznego!
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny deser i zdjęcia, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńOmnomnom, uwielbiam strukturę chia po napęcznieniu i takie puddingi też:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Przepiękne zdjęcia, jestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam takie puddingi z chia i owocami!
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje w tym słoiczku :)
OdpowiedzUsuń