piątek, 29 maja 2015

Kokosowy pudding chia z owocami

Nasiona chia (szałwia hiszpańska) słyną z wyjątkowych wartości odżywczych i zdrowotnych. Zawierają kwasy omega-3, są bogate w wapń, białko i żelazo. Nasiona nie mają smaku, dzięki czemu mają wiele zastosowań. Możemy dodawać je do musli, koktajli, czy sałatek. W połączeniu z mlekiem, wodą, czy sokiem nasionka pęcznieją i żelują się. Należy również pamiętać, aby nie przekraczać dziennego spożycia nasion, czyli 15 g (2 łyżki). 




Składniki:
(2 porcje)

- 4 płaskie łyżki nasion chia
- 400 ml mleka kokosowego*
- 125 ml mleka krowiego lub roślinnego
- cukier trzcinowy lub miód
- truskawki
- maliny
- borówki

W misce umieszczamy nasionka chia, zalewamy je mlekiem. Dodajemy cukier trzcinowy lub miód.  Energicznie mieszamy, najlepiej za pomocą trzepaczki. Miskę odstawiamy na 20-30 minut do lodówki, po czym ponownie mieszamy. Przelewamy nasionka do szklanek lub miseczek, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dodajemy ulubione owoce.

* jeśli mleko kokosowe jest gęste, należy je podgrzać w rondelku lub mikrofali



Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Jaki apetyczny deser i zdjęcia, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omnomnom, uwielbiam strukturę chia po napęcznieniu i takie puddingi też:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne zdjęcia, jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie puddingi z chia i owocami!

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie się prezentuje w tym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania