Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 8 plasterków sera żółtego Królewski
- 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 jajko
- czarnuszka
- sól
- sól
Sos czosnkowy:
- 200 g śmietany 18%
- duża łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Suszone pomidory umieszczamy w blenderze, dodajemy 3 łyżki zalewy i miksujemy na gładką masę. 1 opakowane ciasta francuskiego rozwijamy i smarujemy rozdrobnionymi pomidorami. Następnie układamy plastry sera, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i całość dociskamy. Ciasto kroimy wzdłuż na długie paski o szerokości 1,5 cm. Chwytamy za końce ciasta i skręcamy w przeciwną stronę, aby powstała spirala. Gotowe paluchy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Paluchy smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i solą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 15 minut. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w misce, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Rewelacyjne:) Porywam kilka :D
OdpowiedzUsuńŚwietne te serowe paluchy, pyszności :)
OdpowiedzUsuńświetne do chrupania :)
OdpowiedzUsuńrobię bardzo często dla gości ::D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Dla mnie z podwójnym serem! :) Pozdrawiam, Zosia
OdpowiedzUsuńidealnie wyglądają i na pewno tak też smakują
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńczemu na fotkach wyglądają jak skręcone a w przepisie tego nie ma ,?
OdpowiedzUsuńProszę czytać uważnie, w przepisie wszystko jest opisane ;)
Usuń