Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Coraz częściej można ją spotkać w kuchni, zarówno w daniach słonych, jak i słodkich. Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze i składniki mineralne. Kasza jaglana posiada również właściwości lecznicze, nie uczula i nie zawiera glutenu. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na brownie z kaszy jaglanej, które zostało wzbogacone gruszkami.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 80 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 ml śmietanki kremówki
- 50 ml oleju
- 170 g brązowego cukru
- 130 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 gruszki
- sok z cytryny
- brązowy cukier do posypania
Kaszę wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy kilka minut, mieszamy, aby się nie przypaliła. Podprażona kaszę przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Jest to bardzo ważne, kasza nie będzie miała wtedy gorzkiego posmaku. Tak przygotowaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzątkiem. Wrzątku powinno być 2 i 1/2 szklanki. Gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Ugotowaną kaszę chwilę studzimy, następnie połowę kaszy miksujemy w malakserze. W rondelku umieszczamy kremówkę oraz brązowy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do przestygnięcia. W misce umieszczamy całą kaszę, dodajemy zmielone migdały, ekstrakt waniliowy, olej, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną kremówkę z czekoladą. Całość miksujemy na wolnych obrotach, po czym dodajemy po jednym jajku. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki myjemy, obieramy. Kroimy na pół i wydrążamy środek. Lekko nacinamy, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko wciskamy w ciasto. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Podany przepis jest na blaszkę o wymiarach 20x30. Użyłam mniejszej, ciasto wyszło wyższe.
Smacznego!
Fenomenalne ciasto. Z kasza przyjaźnimy się od lat, robiłam już wiele rzeczy z nią w roli głównej i Twoja propozycja też zagości u mnie, super ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale to brownie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie, a do tego z kaszy i jeszcze te pięknie ułożone gruszki, no cudne! :)
OdpowiedzUsuńBrownie z jaglanki? No rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, a ciasto musi smakować wybornie:) Ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wypróbuje po świętach, bo na razie detoks cukrowy aż do świąt ;)
OdpowiedzUsuńTe gruszki tak cudownie wtapiają się w to ciacho:)
OdpowiedzUsuńGenialne jest Twoje brownies! :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne! *.*
Zapraszam Cię też do udziału w moim wielkancnym konkursie, gdzie można wygrać super paterę i nie tylko. :)
Szczegóły na blogu:
http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/babka-czekoladowa-z-bananami.html
*http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda! Oczami zjadłabym odrazu :D
OdpowiedzUsuń