piątek, 27 marca 2015

Brownie z kaszy jaglanej z gruszkami

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Coraz częściej można ją spotkać w kuchni, zarówno w daniach słonych, jak i słodkich. Warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze i składniki mineralne. Kasza jaglana posiada również właściwości lecznicze, nie uczula i nie zawiera glutenu. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na brownie z kaszy jaglanej, które zostało wzbogacone gruszkami.




Składniki:

- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 80 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 ml śmietanki kremówki
- 50 ml oleju
- 170 g brązowego cukru
- 130 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 gruszki
- sok z cytryny
- brązowy cukier do posypania


Kaszę wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy kilka minut, mieszamy, aby się nie przypaliła. Podprażona kaszę przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Jest to bardzo ważne, kasza nie będzie miała wtedy gorzkiego posmaku. Tak przygotowaną kaszę wrzucamy do garnka z wrzątkiem. Wrzątku powinno być 2 i 1/2 szklanki. Gotujemy ok. 20 minut, co jakiś czas mieszamy. Ugotowaną kaszę chwilę studzimy, następnie połowę kaszy miksujemy w malakserze. W rondelku umieszczamy kremówkę oraz brązowy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do przestygnięcia. W misce umieszczamy całą kaszę, dodajemy zmielone migdały, ekstrakt waniliowy, olej, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz przestudzoną kremówkę z czekoladą. Całość miksujemy na wolnych obrotach, po czym dodajemy po jednym jajku. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gruszki myjemy, obieramy. Kroimy na pół i wydrążamy środek. Lekko nacinamy, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko wciskamy w ciasto. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Podany przepis jest na blaszkę o wymiarach 20x30. Użyłam mniejszej, ciasto wyszło wyższe.






   Smacznego!  

10 komentarzy:

  1. Fenomenalne ciasto. Z kasza przyjaźnimy się od lat, robiłam już wiele rzeczy z nią w roli głównej i Twoja propozycja też zagości u mnie, super ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale to brownie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam brownie, a do tego z kaszy i jeszcze te pięknie ułożone gruszki, no cudne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia, a ciasto musi smakować wybornie:) Ciekawy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, wypróbuje po świętach, bo na razie detoks cukrowy aż do świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te gruszki tak cudownie wtapiają się w to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne jest Twoje brownies! :)
    Musi być przepyszne! *.*
    Zapraszam Cię też do udziału w moim wielkancnym konkursie, gdzie można wygrać super paterę i nie tylko. :)
    Szczegóły na blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/babka-czekoladowa-z-bananami.html

    OdpowiedzUsuń
  8. *http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pięknie wygląda! Oczami zjadłabym odrazu :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania