Sezon kurkowy trwa w najlepsze. Postanowiłam wiec przygotować taką oto tartę z kurkami i kurczakiem. Smaczna, prosta i sycąca.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 210 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g kurek
- 1 łyżka masła
- 2 filety z kurczaka
- 1 duża cebula
- 7 pomidorków koktajlowych
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki serka śmietankowego typu Almette
- 2 jajka
- 50 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
W
misce umieszczamy mąkę, posiekane, zimne masło, żółtko oraz szczyptę soli.
Zagniatamy dosyć szybko ciasto i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Kurki
dokładnie myjemy i osuszamy. Smażymy na maśle ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w
drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, również smażymy. Schłodzone
ciasto wałkujemy i wykładamy na formę. Dociskamy,
wyrównujemy brzegi i nakłuwamy ciasto widelcem. Nakładamy kurczaka,
cebulę oraz kurki. Śmietanę mieszamy z jajkami i serkiem.
Doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy śmietanę na farsz. Następnie dekorujemy
tartę pomidorkami i posypujemy tartym, żółtym serem. Pieczemy w rozgrzanym
piekarniku do 180 stopni ok. 35 minut. Przed podaniem posypujemy natką
pietruszki.
Smacznego!
Pycha, uwielbiam kurki! Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, zapewne też smakuje wyśmienicie. Wkrótce sprawdzę u siebie w kuchni
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJak wszystko równiutko poukładane, pięknie wygląda; )
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
Usuńświetna tarta! :) masz super foremkę!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPołączenie idealne, wygląda wprost obłędnie.... no i faktycznie ta foremka jest śliczna!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń