Ładna pogoda oraz sezon urlopowy powoduje, że w ostatnim czasie przepisy na blogu pojawiają się trochę rzadziej. Dodatkowo pracuję, nad pewnym zleceniem, co również zabiera mi czas. Obiecuję jednak poprawę i zapraszam na pyszną szarlotkę, podawaną koniecznie z lodami! :)
Składniki:
(forma 20-22cm)
- 240 g mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6-7 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
Składniki na ciasto umieszczamy w misce. Masło rozcieramy palcami, jak kruszonkę, szybko wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Jabłka obieramy, kroimy w plastry, zasypujemy cukrem i cynamonem, następnie mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części (1/3 oraz 2/3). Mniejszą część ciasta chowamy do lodówki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na dno i boki tortownicy. Nakładamy do środka jabłka z cynamonem, po czym przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i zlepiamy brzegi. Gotowe ciasto smarujemy mlekiem, posypujemy cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Jemy na ciepło lub na zimno. Koniecznie z lodami! :)
Takiej szarlotki jeszcze nie jadłam, ale wygląda apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszna! :)
Usuńmoje ukochane ciacho<3 i nic więcej nie trzeba dodawać :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciepła szarlotka + lody to połączenie idealne :)
UsuńZ pewnością przepyszna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji, liczę na kolejne przepisy.
Pozdrawiam
Wow, pysznie wygląda Twoja szarlotka! ; )
OdpowiedzUsuńSuper przepis! *.*
Nie ma jak szarlotka z lodami, pycha! :)
OdpowiedzUsuńMa bardzo piękny kolor; ))
OdpowiedzUsuńMmm, zjadłabym z ogromnym apetytem:))
OdpowiedzUsuńSzarlotka wygrywa z wszystkimi ciastami, pycha!
OdpowiedzUsuńładnie wygląda, najwyższa pora zacząć robić szarlotki!:)
OdpowiedzUsuń