niedziela, 12 października 2014

Banany zapiekane z wiśniami, serkiem wiejskim i orzechami

Pyszna propozycja śniadaniowa. Zapiekane banany z wiśniami, serkiem wiejskim i orzechami. Polane miodem i oprószone wiórkami kokosowymi. Polecam!




Składniki:

- 1 banan
- 100 g serka wiejskiego
- 3 łyżeczki dżemu wiśniowego Łowicz
- kilka wiśni ze słoika
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- wiórki kokosowe 

Banana dokładnie myjemy, następnie kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy środek banana i kroimy w kostkę. Banana mieszamy z serkiem wiejskim i 3 łyżeczkami dżemu wiśniowego. Dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie, zostawiając część do posypania. Gotowym farszem napełniamy skórki banana. Układamy wiśnie i posypujemy resztą orzechów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 9-10 minut. Przed podaniem banany polewamy łyżeczką miodu i posypujemy wiórkami kokosowymi.
 





Smacznego!

Dżem dobry, pobudka

11 komentarzy:

  1. Wow, znakomity pomysł! ; )
    Takie banany wyglądają wspaniale! : )

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie apetyczne! musze koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie to wygląda, śniadanie jednak nie musi być nudne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam pieczonego banana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne! Znakomicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląd - poezja! Myślę, że w smaku są jeszcze lepsze :)

    p.s. serek wiejski to taki typowy "granulkowy"? jeśli tak, to dawałaś tylko te "grudki" czy razem z "sokiem" :P?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak, serek granulkowy, nabierałam po prostu łyżką :) Możesz również użyć samych granulek.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania