piątek, 2 maja 2014

Rabarbarowy curd

Sezon na rabarbar trwa, więc dla miłośników różowych łodyg przygotowałam pyszny rabarbarowy curd. Idealnie sprawdzi się do ciast, babeczek,  przekładania tortów czy naleśników. Nie wspominając, że wyjadany ze słoiczka łyżką nie potrzebuje dodatkowego towarzystwa.




Składniki:

- ok. 450 g rabarbaru*
-  50 g drobnego cukru
- 6 żółtek
- 100 g drobnego cukru
- szczypta soli
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- kilka kropel soku z cytryny
- 40 g masła 


* im bardziej czerwone łodygi, tym krem będzie miał ładniejszy kolor


Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy w drobne kawałki. Umieszczamy w garnku i zasypujemy 50 g cukru. Odstawiamy na 30 minut. Następnie gotujemy do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy żółtka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Utarte żółtka umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aby jajka się nam nie ścięły. Gdy masa będzie ciepła dodajemy mus rabarbarowy, otarta skórkę z cytryny i sok. Gotujemy do momentu, aż curd zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone masło i mieszamy do rozpuszczenia. Krem zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Z podanych składników otrzymamy ok. 800 ml kremu.



Smacznego! 
inspiracja  tutaj

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam rabarbar, więc taki curd pewnie niezbyt długo postałby u mnie w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, znika szybko dlatego pomysł, aby zrobić curd z połowy porcji został szybko odrzucony :)

      Usuń
  2. Wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarowy szał czas zacząć :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest! :) C urd zrobiony, teraz w piecu siedzą muffiny :)

      Usuń
  4. mmm... jakie to musi być PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie kremy owocowe a z rabarbaru jeszcze nie robiłam :) chętnie spróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł z wersją rabarbarową:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I te piękne konwalie w tle <3

    OdpowiedzUsuń
  8. ile czasu można go trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania