Miał być przepis na pyszne ciasto, ale nie zdążyłam napisać. Mam nadzieję, że na dniach nadrobię zaległości. Dzisiaj natomiast polecam waniliowe babeczki z bezą i rabarbarowym curdem.
Składniki:
(12 babeczek)
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 250 ml rabarbar curd z tego przepisu
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
Białka ubijamy z cukrem, na sztywną, lśniącą pianę. Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę umieszczamy w rękawie cukierniczym i tylką wyciskamy na papierze interesujący nas kształt. (Ja użyłam tylki 1M). Bezy suszymy w rozgrzanym piekarniku do 110 stopni ok. 60 minut.
W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W
drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajka. Następnie łączymy wszystkie
składniki, delikatnie mieszając. Formę do babeczek wykładamy papilotkami
i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w rozgrzanym do
180 stopni piekarniku ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy muffiny
wystygną, wydrążamy w każdej dziurę. Nakładamy rabarbarowy curd i bezową czapę.
Smacznego!
Ten krem wygląda jak chmurka :)
OdpowiedzUsuńBardzo eleganckie, ta beza wygląda fantastycznie; )
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńbardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńsą piękne :) częstuję się!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
Usuńale smakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńmałe pyszności :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie, sam planuję podobne połączenie smakowe :D
OdpowiedzUsuńPrześliczne te babeczki :)
OdpowiedzUsuńCzy te babeczki trzeba zjeść od razu, czy wytrzymają noc?
OdpowiedzUsuńMozna na noc wlozyc do lodowki, z tym, ze beza na drugi dzien nie bedzie juz chrupiaca, tylko bardziej miekka :)
Usuń