Składniki:
(ok. 16 sztuk)
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g masła
- szklanka mleka
- 2 jajka
- szklanka pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Rabarbar kroimy w drobną kostkę, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na pół godziny, aby puścił sok. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami. W naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy również rabarbar. Roztopione, przestudzone masło mieszamy z mlekiem i jajkami. Następnie łączymy wszystkie składniki razem, delikatnie mieszając. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto z rabarbarem, posypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Jak one prześlicznie wyglądają! Cudownie apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! :)
UsuńŚliczni wyglądają te muffiny jeszcze ta kruszonka- obłęd.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wyglądają niezwykle słodko w tych papilotkach: ))
OdpowiedzUsuńjakie słodziutkie :)
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam na risotto z pieczarkami! :)
małe pyszności:) na piknik idealne:)
OdpowiedzUsuńSzwendam się tak po blogach, wszędzie mój ukochany rabarbar. Się pytam więc ja, jak żyć i jak nie tyć od samego patrzenia na cudowności takie jak te muffinki...?
OdpowiedzUsuńJedna, mała nikomu nie zaszkodzi! :)
UsuńSzkoda jeść, takie są urocze :D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście szkoda zjeść taką babeczkę, ale co tam, skusiłabym się! :)
OdpowiedzUsuńOj tam szkoda, uwiecznione na zdjęciu więc śmiało można, a nawet trzeba jeść :)
UsuńPyszne maluszki! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńByły pyszne, nie za słodkie, wilgotne i ta kruszonka :) Dziękuję za przepis. Iwona
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię i polecam się na przyszłość :)
UsuńBabeczki prezentują się fantastycznie w tych papilotach <3
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczki :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście papilotki super pasują kolorem :) Polecam też kokosowe muffinki z rabarbarem, pycha!
OdpowiedzUsuńcudne! właśnie się robią :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, proszę dać znać czy smakowały :)
UsuńHej. Zrobilam te muffinki, teraz są w piekarniku i ślicznie pachną. Tylko ta kruszonka, wydaje mi się, że trochę za duzo masla dałam ale troche maki
OdpowiedzUsuńCieszę się, jeśli dałaś za dużo masła, dodanie większej ilości mąki rozwiążę sprawę. Pozdrawiam!
Usuń