Bruschetta to fajny pomysł na przystawkę czy propozycję śniadaniową. Najbardziej popularna wersja bruschetty to ta z pomidorami i bazylią, jednak istnieje wiele innych wariantów, które warto spróbować. Polecam wersję z pomidorami, oliwkami i fetą.
Składniki:
- bagietka
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- garść czarnych oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- ser feta 50g
- sól
- pieprz
Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby smaki się przegryzły. Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone oliwki i fetę. Listki bazylii drobno siekamy i łączymy z resztą składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy. Każdą kromkę smarujemy oliwą z czosnkiem i wstawiamy do opiekacza lub do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy chwilę, aż grzanki się zarumienią. Na ciepłe grzanki nakładamy pomidory wymieszane z oliwkami, feta i bazylią.
Smacznego!
Bardzo apetyczna prezentacja!
OdpowiedzUsuńProste a jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńNawet jak zrobisz coś banalnie prostego, to ja się zachwycam!;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMiło! :)
UsuńUwielbiam bruschetty!!!:)
OdpowiedzUsuńAch bruschetta:) Od razu zrobiło się cieplej i bardziej kolorowo:) Uwielbiamy:)
OdpowiedzUsuńidealna na leniwe śniadanie:) ale bym zjadła!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:-)
OdpowiedzUsuńkolorowo na talerzu :)
OdpowiedzUsuńZabieram kilka ze sobą, na kolację będą w sam raz :)
OdpowiedzUsuńKlasycznie i pysznie!
OdpowiedzUsuń