sobota, 23 listopada 2013

Bruschetta z pomidorami i oliwkami

Bruschetta to fajny pomysł na przystawkę czy propozycję śniadaniową. Najbardziej popularna wersja bruschetty to ta z pomidorami i bazylią, jednak istnieje wiele innych wariantów, które warto spróbować. Polecam wersję z pomidorami, oliwkami i fetą.







Składniki:

- bagietka
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 pomidory
- garść czarnych oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- ser feta 50g
- sól
- pieprz

Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby smaki się przegryzły. Pomidory kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojone oliwki i fetę. Listki bazylii drobno siekamy i łączymy z resztą składników. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę kroimy. Każdą kromkę smarujemy oliwą z czosnkiem i wstawiamy do opiekacza lub do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy chwilę, aż grzanki się zarumienią. Na ciepłe grzanki nakładamy pomidory wymieszane z oliwkami, feta i bazylią. 



Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Nawet jak zrobisz coś banalnie prostego, to ja się zachwycam!;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach bruschetta:) Od razu zrobiło się cieplej i bardziej kolorowo:) Uwielbiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealna na leniwe śniadanie:) ale bym zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabieram kilka ze sobą, na kolację będą w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania