sobota, 27 lipca 2013

Muffinki z czerwoną porzeczką

Uwielbiam połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych owoców. Czerwone porzeczki nadają się do muffinek idealnie. Bardzo je lubię, są wilgotne, smaczne i szybko znikają ze stołu! Dlatego zawsze robię większą porcję :)




 Składniki na ok. 18 muffinek:

- 100 g masła
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szklanka czerwonych porzeczek


Roztopione, przestudzone masło łączymy z mlekiem i jajkami. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy też czerwone porzeczki. Następnie łączymy wszystkie składniki razem, delikatnie mieszając. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20-25 minut do suchego patyczka.


Smacznego!


 

28 komentarzy:

  1. śliczne zdjęcia! :)
    a muffinki z pewnością pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne zdjęcia!
    A babeczki zjadłabym chyba wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepiękne, mają śliczny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia są powalające! ach, ależ mam ochotę na taką babeczkę..

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykle apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. to rowniez moje ulubione polaczenie, wiec z przyjemnoscia takie zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muffinki królują, piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ech, porzeczki, takie niedoceniane a przecież takie cudownie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. idealne na piknik lub w podróż:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O zjadłabym ! :D U mnie w domu kompletnie nie chcą się do porzeczek przekonać, chociaż mogę oczy nacieszyć twoimi Twoimi :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też do porzeczek nie byłam przekonana dopóki nie spróbowałam ich w wypiekach :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię porzeczki w słodkich wypiekach. Śliczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  12. słodycz przełamana kwaskowatą nutą owoców, lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie one urocze! :-) Lubię wypieki z kwaśnymi porzeczkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muffinki wyglądają wspaniale! A ja nigdy nie wiem co zrobić z porzeczek :) Tak się składa, że mam trochę w lodówce, więc jutro zrobię takie. Dam znać jak wyszło! :) Hanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i zrobiłam! Wyszły mięciutkie i wilgotne, pycha! Dziękuję za przepis

      Usuń
  15. wyglądają przeuroczo :) a jakże pyszne muszą być :)mmmm

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękna zdjęcia jak zawsze, patrzę, patrzę i nie mogę się napatrzeć, ślinotoku dostałam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takie połączenia :) muffinki urocze :D

    OdpowiedzUsuń
  18. piękne maleństwa z czerwonym akcentem! porwałabym jedna ;)

    OdpowiedzUsuń

  19. muffinki, połączenie smaków, wszystko OK, jednak moją uwagę przykuwają zdjęcia - fantazja - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania