sobota, 22 lutego 2014

Zupa meksykańska z wołowiną + recenzja garnka Neoflam

Za sprawą firmy Neoflam mogłam po raz kolejny przetestować ich produkt. Tym razem padło na garnek na indukcję. Przygotowałam w nim pełną warzyw i kolorów, pyszną, rozgrzewającą zupę meksykańską z dodatkiem wołowiny. Smaczna i co najważniejsze prosta. Polecam!





Składniki:
(garnek 4,5 litra)

- 0,7 kg wołowiny
- włoszczyzna
- 2 duże białe cebule
- 2 duże czerwone cebule
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 2 papryczki peperoni
- puszka zielonego groszku
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz


Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą. Wody nalewamy tyle, aby przykryła wołowinę. Gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. To samo robimy z papryką i ostrą papryczką peperoni. Gdy wołowina jest już miękka, dodajemy włoszczyznę, podsmażoną cebulę oraz paprykę. Następnie odcedzony zielony groszek, kukurydzę i fasolę. Dodajemy również pomidory w puszcze i wyciskamy 2 ząbki czosnku. Dolewamy gorącej wody, aby przykryła wszystkie warzywa. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można doprawić innymi przyprawami, wedle uznania. Gotujemy ok. 40 minut.





Zupę miałam przyjemność gotować w garnku Eala. Jest to garnek na kuchnię indukcyjną. Garnek sprawdza się idealnie, jestem z niego bardzo zadowolona. Przygotowałam w nim już kilka potraw. Sprawdził się w 100%. Ma ładny wygląd i kolor. Posiada nakładki na uchwyty, dzięki czemu nie są gorące. Garnek wykonany jest z odlewanego ciśnieniowo aluminium. Dno o grubości 5mm i solidna konstrukcja ścianek gwarantuje, że naczynie nie wybrzuszy się i nie odkształci podczas użytkowania. Od wewnątrz i na zewnątrz naczynie pokryte jest powłoką ceramiczną. Nie zawiera żadnych szkodliwych substancji i nie wydziela toksycznych oparów podczas gotowania. Powłoka ceramiczna ma doskonałe właściwości nieprzywierające i dużą odporność na zadrapania.



Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Zupa wygląda cudownie, lubię takie "na bogato" ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupę meksykańską bardzo lubię, więc absolutnie jestem za!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle pyszne zdjęcia! Lubię też meksykańskie jedzenie.

    Mam patelnię ceramiczną Neoflam (pisałam o niej na blogu) i jest super. Przez pół roku intensywnej eksploatacji ciągle jest taka sama. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)

      Ja posiadam patelnie grillową, garnek szklany i garnek na indukcję, wszystko się świetnie sprawuje

      Usuń
  4. ummm..omnomn... dawaj zupe! ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny kolor garnka!:)
    a zupa apetyczna, idealna na rozgrzanie po długim spacerze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka bardzo apetyczna, bardzo chętnie takie robię, bo świetnie zastępują drugie danie:), a garnek jest po prostu obłędny, zaczęłam się zastanawiać nad jego kupnem:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Spoko zupa, wygląda cudnie, a jak smakuje. Wypróbowałem i powiem tyle że stałem się jej amatorem, tak pysznej dawno nie jadłem. Zamiast puszkowych pomidorów dodałem przecier Pomidori (Pińczów), który urzekł mnie swoim smakiem i gestością, tak potrzebną w tej zupie. Do tego takie kawąly mięsa... nie musicie spróbować sami. Godne polecenia danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Macieju, dziękuję bardzo za opinię, cieszę się, że zupa smakowała i polecam się na przyszłość. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. wygląda bardzo kusząco, na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania