niedziela, 16 lutego 2014

Domowe bounty

Jeśli lubicie batoniki bounty, ten przepis jest dla Was. Pyszne, kokosowe kuleczki, oblane czekoladą. Smakują, jak oryginalne batoniki. Serdecznie polecam!


Składniki:
( na około 25 sztuk)
- 200 g wiórek kokosowych
- 70 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g masła
- 200 g mlecznej czekolady 
(ja użyłam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)


W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem pudrem. W rondelku umieszczamy śmietankę i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Wlewamy całość do wiórek i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wkładamy na 30 minut do lodówki. Gdy masa się schłodzi, lepimy kulki. Wykładamy je na papier do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na godzinę do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja użyłam milki, według mnie jest najrzadsza i najlepiej się rozpuszcza. Kulki nadziewamy na wykałaczkę, maczamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Gdy wszystkie kulki będą obtoczone w czekoladzie, chłodzimy je w lodówce 2 godziny.







  Smacznego! 
inspiracja tutaj

23 komentarze:

  1. Chętnie poczęstowałabym się tą wersją w gorzkiej czekoladzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. choć jeszcze nie spróbowałam, to myślę, że smakują nawet lepiej niż oryginalne batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kiedyś w foremce od czekoladek. przyznaje, że są identyczne!:) a to mój ulubiony baton:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja mam całą torebkę tych wiórek kokosowych i zastanawiałam się do czego je wykorzystać, muszę wypróbować, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A idź mi z tymi słodkimi kuleczkami! Za chwilę zaczynam dzień w pracy i już mi ślinka cieknie. Jak ja się teraz skupię?

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam, wyglądają wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno dużo lepsze niż bounty :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż mi ślinka cieknie...Twoje pralinki wyglądają cudnie, no i te piękne zdjęcia...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale super wyglądają, zdecydowanie gorzka czekolada - spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cześć, chcialam zapytać czy w ciasteczkach z tego przepisu:
    http://xcookandlookx.blogspot.com/2014/01/ciasteczka-maslane-najlepsze.html?m=0
    masło można zamienić na margarynę? Nie stracą one swojego maslanego smaku?
    Dzięki, Karolina :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) Radziłabym użyć masła, z margaryną nie będą już smakowały tak samo. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania