niedziela, 9 lutego 2014

Zapiekana cebula faszerowana pieczarkami, boczkiem i serem cheddar

Pieczona cebula, która skrywa pod swoim kapeluszem pyszny farsz z pieczarkami, boczkiem i serem cheddar. Bardzo smaczne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również ładnie wygląda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją wszechstronnością. Idealnie pasuje do wielu dań. Ma ciekawy smak, można z nią wyczarować wiele ciekawych propozycji.




Składniki:

- 5 średniej wielkości cebul
- 8 pieczarek
- 6 plasterków parzonego boczku
- 100 g sera cheddar
- 2 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
- pieprz


Cebule obieramy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy i siekamy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalczyku, dodajemy cebulę, pokrojone w kostkę pieczarki oraz boczek. Chwilę smażymy, doprawiamy pieprzem. Ser ścieramy na tarce. Gdy farsz ostygnie, mieszamy z serem. Naczynie żaroodporne smarujemy smalczykiem, umieszczamy wydrążone cebule, po czym smarujemy je w środku Smakowitą Pajdą. Nakładamy farsz do środka i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku do 185 stopni ok. 35 minut. Jeśli ktoś preferuje cebulę bardziej miękką niż chrupiącą, polecam ją wcześniej sparzyć.







Smacznego!


Biorę udział w zabawie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



29 komentarzy:

  1. Jak pięknie wyglądają!! Muszą być przesmaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super prezentują się te cebulki z tym pysznym farszem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze moje słowo: wow!! :D
    zachwyca wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja! Te cebule muszą być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne są te cebulki! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne te cebulki, muszę konicznie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak śmieszne ludki w czapeczkach:-)
    Gdyby nie to, że płaczę jak bóbr w pobliżu cebuli, na pewno bym się porwała na to danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie te cebulki były wyjatkowo miłe i w ogóle nie szczypały :)

      Usuń
  8. Te cebulki są genialne! Wyglądają świetnie i do tego ten farsz, musiało być pysznie :) Zapisuje do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Było pysznie, także polecam spróbować :)

      Usuń
  9. świetny pomysł!:) cebuli jeszcze nie nadziewałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. OOO, cebulki faszerowanej jeszcze nie widziałam, a może być to faktycznie ciekawa alternatywa. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie cebulki pojawiają się dość często, z różnym nadzieniem i bardzo szybko znikają :)

      Usuń
  11. Nie spodziewałabym się, gdybym nie zobaczyła, że faszerowana cebula może wyglądać tak apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda fantastycznie :) ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeszcze raz gratuluję! :) Jak najbardziej zasłużona wygrana - świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Baardzo gratuluję wygranej.....!!! Też mnie kusilo by zrobić takie cebulki, ale postawiłam na tartę.... i jest torba :)
    Szczerze gratuluję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie nikt nie lubi cebuli ale zrobie i zobacze jak to wszystko pojdzie.hihi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania