Panią Walewską nie trzeba przedstawiać, każdy doskonale ją zna. Ciasto kruche, słodka beza, budyniowy krem, a do tego dżem z czarnej porzeczki i migdały. Czy to nie jest wspaniałe połączenie? Jeśli jest jeszcze ktoś, kto nie próbował tego ciasta, serdecznie zachęcam do zrobienia :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 500 g mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 6 żółtek
Beza:
- 6 białek
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450g)
- 120 g płatków migdałowych
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtka. Ciasto zagniatamy, następnie dzielimy na 2 części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut. Następnie wylepiamy nim 2 blaszki, wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy dżemem i chowamy do lodówki na czas przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywna pianę, po czym cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy. Gotowa masę wykładamy na ciasto z dżemem i posypujemy płatkami migdałowymi. Jeśli nie jesteście w stanie upiec 2 blach ciasta naraz, pianę na bezę ubijamy na 2 razy, dzieląc składniki na pół, aby zaraz po przygotowaniu można było wstawić ją do piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni 40 minut. Połowę mleka gotujemy z cukrem i opakowaniem cukru wanilinowego. Drugą połowę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Następnie dodajemy do gotującego się mleka energicznie mieszając. Gdy budyń się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem po czym stopniowo, po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Ostudzone placki ciasta przekładamy masą kremową. Ciasto chodzimy w lodówce min. 3 godziny, najlepiej całą noc.
Ślicznie Ci wyszła :) Robiłam ją już kilkakrotnie. Zawsze się udawała i wszystkim smakowała :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuńuwielbiam to ciasto :) wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńNa mojej ukochanej paterze ;) Chyba żałuję, że ją sprzedałam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyszła Ci idealna:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto!
Dziękuję! :)
Usuńuwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie! :)
Usuńwygląda niebiańsko, nigdy nie jadłam a mam ochotę :) naprawdę świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńPolecam sprobowac :)
UsuńUwielbiam to ciasto ♥
OdpowiedzUsuńKlasyk idealny w swej formie:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne warstwy: )
OdpowiedzUsuńmogę wiedzieć gdzie Pani zakupiła te świetne buteleczki?
OdpowiedzUsuńButeleczki można kupić tu: http://weck.com.pl/sklep,26.html lub pojedyncze sztuki tu: http://makutra.com/36-przetwory Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń