Jak dobrze, że sezon truskawkowy trwa. Uwielbiam te owoce i zawsze czekam na nie z utęsknieniem. Dziś mam dla was przepis na proste ciasto z pianką, galaretką i truskawkami. Zapraszam!
Składniki:
(forma: 40x30)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 3/4 szklanki wody
- sok z cytryny
- cukier
Dodatkowo:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 galaretki truskawkowe
- truskawki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem do uzyskania sztywnej i lśniącej piany. Następnie dodajemy żółtka i całość miksujemy. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Mieszamy za pomocą łyżki, do połączenia się składników. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę biszkoptową i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika, rzucamy biszkoptem z wys. 50 cm. Odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzony biszkopt nasączamy ponczem. Ilość soku z cytryny i cukru dodajemy według własnego upodobania. 1 galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wody. W misce ubijamy kremówkę, następnie cały czas miksując wlewamy powoli zimną galaretkę. Masę wykładamy na biszkopt i umieszczamy w lodówce, aby stężała. Kolejne 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Gdy pianka nam stężeje, układamy pokrojone truskawki. Zalewamy je tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
pyszne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne ciacho :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam Barbara
OdpowiedzUsuń