piątek, 13 lutego 2015

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką (na Walentynki)

Już jutro Walentynki :) Na pewno liczni z Was chcą przygotować coś słodkiego dla swojej drugiej połówki. Moją propozycją jest rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką. Aby sprawić, żeby rolada nabrała walentynkowego klimatu wystarczy wyciąć galaretkę w kształcie serca




 Składniki:

- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 czerwone galaretki
- 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki cukru pudru

Do nasączenia:

- 1/2 szklanki wody
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru 


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Następnie przelewamy do małej, płaskiej formy i zostawiamy do stężenia. Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, aby łatwiej wycinało się serduszka. Galaretkę możemy również zostawić w szklankach, wtedy wycinamy foremką słupki serduszek od góry do dołu. Galaretkę najlepiej zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce. W misce ubijamy białka, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej, do momentu, aż otrzymamy sztywną i lśniącą pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Gdy masa jest już gotowa dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek. Całość mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się składników. Formę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę i wyrównujemy. Zostawiamy ok. 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach formy. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 8-12 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Ciepły biszkopt układamy na czystą ściereczkę (dołem do góry), odrywamy papier do pieczenia i zawijamy biszkopt razem ze ściereczką, aby uformowała nam się rolada. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder. Ostudzony biszkopt rozwijamy, nasączamy ponczem. Nakładamy bitą śmietanę, następnie układamy na brzegu wycięte z galaretki serduszka. Serduszka powinny być ułożone w rzędzie, bez odstępów. Zawijamy roladę i schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy bitą śmietaną czy czekoladą.



Smacznego!

Walentynkowe menu

11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie delikatne smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hahaha, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna jest, to serduszko jest urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uroczo to wygląda! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi się podoba ten pomysł z galaretką, świetnie to wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  6. prześliczna, taka delikatne i na pewno smaczna

    OdpowiedzUsuń
  7. Rolady uwielbiam, a ta oprócz tego,że wygląda smakowicie to jeszcze i pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania