niedziela, 7 września 2014

Sernikobrownies z malinami

Dziś przedstawiam Wam przepis na sernikobrownies z malinami. Chyba nie muszę nikomu tłumaczyć co to za ciasto i jakie jest pyszne. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować, zachęcam do zrobienia. Idealnie komponuję się z malinami, ale równie dobrze smakować będzie z wiśniami. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Nigelli Lawson, jednak do przepisu wprowadziłam kilka zmian.



Składniki:
 (forma 20x30)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 110 g mąki pszennej
- 400 g kremowego serka typu Philadelphia (można użyć mascarpone)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 150 g malin


Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. W misce umieszczamy kremowy serek, dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy 2 jajka i ponownie miksujemy. W drugim naczyniu umieszczamy masło i 3/4 szklanki cukru pudru. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy 3 jajka. Wbijamy po jednym i miksujemy. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę i dalej miksujemy. Dodajemy partiami mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników. 3/4 masy czekoladowej wylewamy na blachę, wyrównujemy. Następnie wlewamy masę serową i na wierzch wylewamy resztę masy czekoladowej. Masa czekoladowa dosyć szybko gęstnieje wiec wierzchnią warstwę delikatnie rozprowadzamy łyżką. Układamy maliny i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Pieczemy ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w uchylonym piekarniku.




Smacznego!

11 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania