Są tu jacyś sernikoholicy? Pyszny, kremowy sernik z dodatkiem karmelu i solonych orzeszków. Znika w ekspresowym tempie :) Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
(tortownica 16cm)
Spód:
- 120 g herbatników
- 60 g masła
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego, zmielonego 3 krotnie
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
Masa karmelowa z orzeszkami:
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki wody
- ok. 150 ml śmietanki kremówki
- 3/4 puszki solonych orzeszków
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy ręcznie lub w robocie. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi herbatnikami, po czym wykładamy nimi dno tortownicy, dociskamy łyżką. Tortownice wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. W misce umieszczamy zmielony twaróg, mąkę i cukier. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy lub miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy jajka, kremówkę i cukier waniliowy. Gotową, wymieszaną masę wylewamy na spód z herbatników. Tortownice owijamy folią spożywczą, umieszczamy w większej formie i zalewamy gorącą wodą. Następnie sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni, pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejne 50-55 minut do suchego patyczka. Sernik studzimy najpierw w piekarniku ok. 15 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i wstawiamy sernik do lodówki, najlepiej na całą noc. W rondelku umieszczamy cukier i wodę, gotujemy, aż cukier zbrązowieje i zrobi się gęsty. Uwaga, aby nie przypalić! Następnie do rondelka wlewamy śmietankę, masa zacznie się ścinać, całość mieszamy i gotujemy do połączenia się składników. Do przestudzonego karmelu dodajemy pokruszone, solone orzeszki. Gotową, wymieszaną masę wykładamy na nasz sernik i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Smacznego!
O rany, kupiłaś mnie tym sernikiem... Zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńSą , są sernikoholicy !
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie ! Moje smaki :))
piękny sernik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńach, uwielbiam słodko słone smaki :)
OdpowiedzUsuńWow, ja się nie dziwię, że tak szybko znika, skoro już samym wyglądem zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńPożyczam sobie pomysł z karmelem i solonymi orzeszkami - super!
OdpowiedzUsuńjako sernikoholiczce ciężko byłoby mi się powstrzymać przed kolejnym i kolejnym kawałkiem :P wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńZdecydowanie coś dla mnie :) Kocham serniki!
OdpowiedzUsuńchcę choć kawałek, chcęęęę!!!! :D
OdpowiedzUsuńO rany, wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie ♥
OdpowiedzUsuńSolone orzeszki z karmelem, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńa mniam mniam, serniczek :)) kusząco wygląda i te orzeszki, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńach, jaki piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję baaardzo :)
UsuńJestem, jestem! Sernikomaniaczka, sernikoholiczką!;) Ale fajny! Zjadłabym kawałek, a nawet dwa;)
OdpowiedzUsuńTo jest nas sporo! :)
UsuńDziękuję bardzo! niestety nie skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńBoski :) Te orzeszki z karmelem mnie powaliły na kolana :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo elegancko:) w sam raz na święta:)
OdpowiedzUsuńDlaczego taka mała tortownica? :O
OdpowiedzUsuńZawsze można zwiększyć ilość składników i zrobić w większej tortownicy ;)
UsuńMam pytanko, a nawet dwa :) 1. Do jakiej wysokości należy zalać tortownicę wodą? i 2. Czy z tą wodą należy to wszystko wstawić do piekarnika? (jakoś wydaje mi się to nieprawdopodobne, ale wolę zapytać ;) )
OdpowiedzUsuńTortownice owijamy z zewnątrz folią, po to, aby woda nie dostała się do środka. Umieszczamy ją w większej formie np. prostokątnej blaszce i zalewamy wodą do polowy wysokosci tortownicy. Z wodą wstawiamy do piekarnika :)
Usuń