wtorek, 18 czerwca 2013

Tarta ze szparagami

Sezon na szparagi powoli się kończy, więc na zakończenie przepis na pyszną tartę ze szparagami, boczkiem i jajkiem.




Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 10 zielonych szparagów
- 8 plasterków parzonego boczku
- 4 jajka 
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3-4 plasterki sera pleśniowego
- pieprz 


Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Główki szparagów powinny wystawać. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Brzegi ciasta zaginamy do środka tworząc ramkę, po czym dociskamy widelcem. Śmietanę umieszczamy w rondelku, dodajemy ser pleśniowy i gotujemy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy pieprzem. Sosem serowym smarujemy ciasto francuskie. Układamy plasterki boczku i szparagi. Brzegi tarty smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 20 minut, po czym dodajemy jajka i zapiekamy kolejne 5 minut do ścięcia się jajek i zarumienienia brzegów.




 Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Jaka piękna i pyszna tarta! Wyszedł Ci obrazek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna w smaku i mega dekoracyjna! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo, ale nie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda!


    Świetny pomysł. Może zrobię - bez jajka i boczku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomysłowa tarta i jaka apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie!!! W niedzielę wypróbuję tego przepisu, bo brzmi i wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie w całym mieście od początku sezonu nie szło ich kupić :( Nie zjadłąm ani jednej, a tak kusisz swą tartą! mmm;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie. Uwielbiam szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda cudownie, ale ja nigdy nie jadłam szparagów - ciekawa jestem, czy by mi smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale świetnie wygląda! Właśnie się zastanawiałam co zrobić z zalegającymi szparagami, już wiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie mogę sie napatrzeć, tak pięknie wygląda Twoja tarta.

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda tak pięknie że chyba nie mogłabym jej zjeść :) arcydzieło :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepyszna tarta i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda jak piękny obrazek, tylko haczyk i na ścianę :)
    A PYSZNA MUSIAŁA BYĆ NA PEWNO!

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie muszę jakoś zagospodarować szparagi, chyba wiem już jak :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowitości cudne, poproszę o d-u-ż-y kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  17. o mniam, uwielbiam szparagi ;)!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmmmm, rewelacyjne składniki. Smak musiał być idealny!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ ona pięknie wygląda! Nie wolno było tego psuć, tylko patrzeć, patrzeć...:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania