sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto jogurtowe z owocami

Za co lubię to ciasto? Za to, że jest puszyste i wilgotne. Za to, że można kombinować przy nim z różnymi owocami.  Za to, że zajmuję niewiele czasu.  Za to, że przygotowanie wymaga użycia tylko łyżki i za to, że potrzebna jest tylko jedna miska! :)




 Składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 100 g cukru
300 g jogurtu (użyłam morelowego)
- 2 duże jajka
- pół szklanki oleju
- 400 g dowolnych owoców (ja użyłam moreli)


Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników (ważne, aby były w temp. pokojowej) i całość mieszamy łyżką do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Nie używamy miksera i nie mieszamy zbyt długo! Formę (u mnie 23cm) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy naszą masę i na wierzchu układamy umyte i przekrojone na pół morele. Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka.








Smacznego!

inspiracja tutaj

31 komentarzy:

  1. mmmm jak pieknie wyglada! uwielbiam takie wilgotne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ucierane ciacha są szybkie i pyszne:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany ale wygląda smakowicie:x

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda to ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczemy z termoobiegiem czy bez?/?/?

    OdpowiedzUsuń
  6. No i na talerzu zaświeciło słońce :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakie puchate i smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam podobny przepis na ciasto do owoców, ale tam trzeba miksować! W takim razie zapisuję Twój:-)
    Ciasto wygląda i pachnie aż tutaj !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ma piękny, żółty kolorek!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje ciasto wygląda jak słońce (a raczej słońca)! Po pokonaniu trasy z Wrocławia do Krakowa na motocyklu w deszczu (!) aż mi się zrobiło ciepło od patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam prawie identyczny przepis, potwierdzam jest super! lubię ciasto na oleju
    najczęściej robiłam z wiśniami, ale rzeczywiście z każdym owocem smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach, lubimy takie nieksomplikowane przepisy! Ciacho wygląda niewiarygodnie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. oj pysznie to wygląda!:)
    bardzo ładne zdjęcia!:)
    obserwuje i zapraszam do mnie na słodkie spagetti:)

    OdpowiedzUsuń
  14. oj jak pysznie to wygląda!
    bardzo ładne zdjecia.
    obserwuje i zapraszam do mnie na słodkie spagetti :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie, jest bardzo kolorowe i wydaje się proste w przygotowaniu! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda obłędnie :) przepis zachowam i na pewno skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też je już bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. tak lubię ... prosto i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne ciasto i piękne zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda przepysznie, mam na nie straszną ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  21. mmm :) wygląda tak apetycznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo chętnie bym zjadła ;)))))

    OdpowiedzUsuń
  23. ciasto dla leniwych, czyli dla mnie :D

    obserwujemy ? :)

    OdpowiedzUsuń
  24. będę je robić w weekend, ale z dodatkiem rabarbaru ;D

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzięki za ten przepis, bardzo fajne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Właśnie robimy....

    OdpowiedzUsuń
  27. Mam tyle moreli na ogrodzie więc postanowiłam, że dzisiaj upiekę ciasto. Moje będzie kwadratowe :)

    OdpowiedzUsuń
  28. A ja nie wiem co robię nie tak, ale zawsze- na prawdę ZAWSZE wychodzi mi zakalec przy cieście jogurtowym. Następnym razem spróbuję z Twojego przepisu bo ciasto jest pięknie wyrosnięte i zakalca nie widzę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania