czwartek, 14 marca 2013

Francuskie koperty z serem i pieczarkami

Ciasto francuskie jest powszechnie znane i lubiane. Delikatne i kruche. Dla wielbicieli polecam dziś koperty z farszem pieczarkowym.





Składniki na 12 kopert:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 20 dag sera żółtego
- 1 jajko
- pieprz
- sól

Pieczarki myjemy i tarkujemy, następnie dusimy na patelni, gdy woda odparuje pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy na osobną patelnię. Do zeszklonej cebulki dodajemy pieczarki, całosć mieszamy. Następnie tarkujemy ser i mieszamy z zimnymi pieczarkami i cebulką, aby ser się nie rozpuścił. Ciasto francuskie dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz i zlepiamy rogi w koperty ( trzeba zrobić to dokładnie, aby podczas pieczenia nie otworzyły się. Gotowe koperty smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Koperty podajemy z naszym ulubionym sosem. Może być to sos czosnkowy. Warto zrobić więcej farszu i zamrozić.






Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Mam akurat trochę ciasta francuskiego w zamrażarce i myślałam żeby zrobić z niego Quiche, ale może zmienię zdanie i spróbuję czegoś nowego... wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto francuskie!

    Pozdrawiam,
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo to musze się wybrać po ciasto francuskie, mąż bardzo je lubi będzie miał niespodziankę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I już jest pomysł na jutrzejszy obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie to moje smaki ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. w innym tylko kształcie zrobiłam i podałam w wigilie do barszczu :)
    bardzo smaczne !
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje smaki :)) Wyglądają smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ser i pieczarki:) Pychota:))

    OdpowiedzUsuń
  10. mmm.. uwielbiam takie rzeczy! Piękne ci wyszły;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowanie zapisuje do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja nie lubię ciasta francuskiego, za bardzo się kruszy.

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam ciasto francuskie! zawsze jak coś z niego robię nie mam pomysłu jak ładnie zawinąć w nie farsz :) Twój sposób jest chyba najlepszy, a nigdy z niego nie skorzystałam :) zawsze wymyślam, kombinuję, a widać, że najprostsze rozwiązania są po prostu najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania