wtorek, 3 lutego 2015

Churros

Churros to tradycyjny hiszpański wypiek z ciasta parzonego. Karnawał to idealny czas na przygotowanie tych słodkich pręcików. Idealnie smakują posypane cukrem lub maczane w gorącej czekoladzie.




Składniki:
(ok. 35-40 szt.)
 
- 250 ml wody
- 2 łyżki cukru
  - 30 g masła
- szczypta soli
- 190 g mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia


W garnku umieszczamy wodę, cukier, masło i szczyptę soli. Zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste i gładkie. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Olej rozgrzewamy do 175 stopni. Temperatura jest bardzo ważna, olej powinien być dobrze rozgrzany, aby ciasto nie nasiąkło tłuszczem. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy ciasto. Końcówkę odcinamy nożyczkami. Smażymy na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Gotowe churros obsypujemy cukrem i podajemy z gorącą czekoladą. Churros najlepiej smakują tego samego dnia.






Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie, pewnie podobnie smakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cały czas czekają w mojej kolejce do wypróbowania, a Twoje kuszą bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli to takie ciasto prawie jak na eklery, chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne zdjęcia tych pyszności! *.*
    Wyglądają bardzo apetycznie, te zanurzone w czekoladzie - bajka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne! I ta czekolada obok <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania