sobota, 6 grudnia 2014

Pierniczki świąteczne


Dzisiejszy dzień jest idealny do przygotowania świątecznych pierniczków. Mikołaj dzisiaj roznosi prezenty, w radiu można już posłuchać świątecznych piosenek. Zapach unoszący się podczas pieczenia pierniczków na pewno pozwoli Wam jeszcze bardziej poczuć zbliżające się święta.



Składniki:

- 420 g mąki
- 200 g miodu
-  100 g masła 
- 90 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko 

Lukier królewski:

- 1 białko
- 170 g cukru pudru


W rondelku rozpuszczamy miód i masło. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce umieszczamy przesianą mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy jajko i przestudzony miód z masłem. Zagniatamy ciasto, aż powstanie nam błyszcząca kula. Owijamy ciasto folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części. Wałkujemy podsypując mąką, wycinamy pierniczki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 6-8 minut. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków. Po upieczeniu pierniczki zostawiamy chwilę na blaszce, aż stwardnieją. Przechowujemy w zamkniętej puszcze, aby zmiękły. Jeśli zależy Wam, aby pierniczki szybciej zmiękły należy włożyć do puszki kawałek obranego jabłka. Jabłko wymieniamy codziennie, aby nie spleśniało. Aby polukrować pierniczki musimy wsypać do miski przesiany cukier puder i białko. Miksujemy kilka minut, aż cukier się rozpuści, a lukier zgęstnieje. Jeśli chcecie, aby lukier był gęstszy dodajcie więcej cukru. Jeśli ma być rzadszy wystarczy dodać kilka kropel wody. Lukrujemy za pomocą tylki, tutki z papieru lub mocnego woreczka.










Smacznego!

16 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania