niedziela, 14 grudnia 2014

Drożdżowa gwiazda z makiem

Święta zdecydowanie kojarzą nam się z makiem i makowcem. Przygotowałam dla Was makowca w innej, myślę, że bardziej efektownej wersji. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.



 Składniki:

 Ciasto:

- 450 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 140 ml mleka
- 1 jajko
- 30 g masła

Farsz:

- 300 g masy makowej

Lukier

- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody

+ jajko do posmarowania ciasta


W misce umieszczamy przesianą mąkę. Robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na koło o średnicy ok. 24 cm. Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę masy makowej. Rozsmarowujemy masę, zostawiając brzegi bez nadzienia. Nakładamy drugi blat ciasta, lekko dociskając, aby brzegi się skleiły. Ponownie wykładamy masę makową i nakładamy trzeci blat ciasta. Na środku ciasta, szklanką delikatnie zaznaczamy kółko. Ciasto kroimy na 16 równych kawałków, pozostawiając nasze odciśnięte kółko bez nacinania. Następnie bierzemy w dłonie dwa kawałki ciasta, znajdujące się obok siebie i wywijamy je 2-3 razy na zewnątrz. Końce ciasta sklejamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby wyrosło. Gotową gwiazdę smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 25-30 minut. Cukier puder mieszamy z wodą. Przestudzone ciasto smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.





Smacznego!

12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania