czwartek, 5 czerwca 2014

Tort czekoladowy z owocami

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Postanowiłam więc przygotować pyszne, wilgotne i puszyste ciasto przygotowane na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go w wypiekach. Ciasto przełożyłam kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Kropką nad i są pyszne truskawki z własnego ogródka i borówki amerykańskie. Serdecznie polecam!



Składniki:
(tortownica 22cm)

- 2 jajka
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 szklanka mleka
 - 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki dżemu truskawkowego

- 400 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru

- 250 g borówek
- 300 g truskawek


W misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy po kolei mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia z sodą oraz kakao z dżemem. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 50 minut. Pieczemy ciasto do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Owoce myjemy, truskawki kroimy. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na 2 blaty. Na 1 blat wykładamy połowę kremu, układamy truskawki i borówki. Przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy. 





Smacznego!

24 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie:) pyszności:) za takie ciacha lubię lato:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny tort, taki letni i owocowy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudowny ten tort, bardzo smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! ; )
    Cudowny ten tort!

    OdpowiedzUsuń
  5. Do takiego tortu długo namawiać mnie nie trzeba :) Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny! tak ze, szkoda napoczynac:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny !!!!!
    p.s
    Skąd masz takie piękne słomki :)????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) a słomki kupiłam tu: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/papierowe-retro-s.html

      Usuń
  8. Wygląda obłędnie smacznie! Ni wygląda jak domowy wypiek, a luksusowy kąsek z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie! Miło mi bardzo :)

      Usuń
  9. Dziękuję wszystkim za miłe słowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten tort wygląda bosko! :) Z dodawaniem oleju rzepakowego do ciast spotkałam się już na kilku blogach, ale sama jeszcze tego rozwiązania nie przetestowałam. Czas to nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepysznie wygląda ten tort!

    OdpowiedzUsuń
  12. A czym można zastąpić dżem w cieście ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Czy mogą być powidła śliwkowe lub masło orzechowe?

      Usuń
    2. Tak, powidła, jak najbardziej

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania