środa, 28 października 2015

Placuszki twarogowe

Dziś prezentuję Wam przepis na placuszki twarogowe, zwane też serowymi. Idealna propozycja na pyszne i pożywne śniadanie. Placuszki są puszyste, delikatne i rozpływają się w ustach. W smaku przypominają serniczki. Przepis pochodzi ze zbiorów Nigelli.



Składniki:

- 225 g twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego


W misce umieszczamy twaróg, żółtka, mąkę, cukier oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Smażymy na patelni bez tłuszczu lub z niewielką ilością. 







Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Zrobię na jutrzejsze śniadanie, bo wygladają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wytrzymałam i zrobiłam na kolacje. Świetne są! Smakują, jak serniczki :)

      Usuń
    2. Super, bardzo się cieszę :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię placuszki na bazie twarogu a Twoje niesamowicie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania