środa, 11 czerwca 2014

Pieczone pierogi ze szparagami

Sezon na szparagi trwa, postanowiłam więc zrobić pieczone pierogi ze szparagami, czerwoną cebulą, boczkiem i serem. Pomysł okazał się bardzo trafny, ponieważ pierożki wyszły bardzo smaczne, złociste i chrupiące. Do ciasta drożdżowego dodałam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go nie tylko do smażenia. Idealnie sprawdzi się w wypiekach, jako dodatek do sałatek czy składnik ciasta drożdżowego.




Składniki:

Ciasto:

- 340 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 20 g świeżych drozdży
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli


Farsz:

- 500 g zielonych szparagów
- 2 czerwone cebule
- 7 plasterków, chudego, parzonego boczku
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz

Dodatkowo:

- rozbełtane jajko
- słonecznik


W misce umieszczamy przesianą mąkę, robimy wgłębienie. Nalewamy ciepłego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy 4 łyżki oleju, jajko i sól. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.Szparagi myjemy i osuszamy. Następnie odcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w osolonym wrzatku z łyżeczką cukru ok. 5-6 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, następnie dodajemy pokrojony drobno boczek. Szparagi drobno kroimy, ser ścieramy na tarce. Do zimnej cebulki z boczkiem dodajemy ser i pokrojone szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe ciasto drożdżowe wyjmujemy, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Można je lekko rozwałkować. Nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i odkładamy na podsypany mąką blat. Gotowe pierożki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy słonecznikiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 15-20 minut. Podajemy z ulubionym sosem. 






Smacznego!

14 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania