Kolejna zdrowa propozycja makaronowa. Makaron z miętowo-bazyliowym pesto, podany z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi orzechami włoskimi. Zapraszam!
Składniki:
(2 porcje)
- 200 g makaronu Tagiatelle
- 10 pomidorków koktajlowych
- 50 g sera koziego
- 2 łyżki orzechów włoskich
Pesto miętowo-bazyliowe:
- garść świeżej bazyli
- garść świeżej mięty
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Orzechy włoskie prażymy przez chwilę na suchej patelni. Makaron mieszamy z pesto, wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, ser kozi i posypujemy orzechami.
Smacznego!
Czy kozi ser jest podobny do smaku jakiegoś innego sera? Jestem bardzo ciekawa i chce kupić ale obawiam się smaku :)
OdpowiedzUsuńCiężko mi porównać, jest delikatny i słonawy. Jeśli lubujesz się w serach, powinien Ci smakować :)
UsuńAle apetyczne!
OdpowiedzUsuńPięknie kolorowy talerz :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory i to pesto<3
OdpowiedzUsuńmniam! :) na taki obiad zawsze się skuszę :)
OdpowiedzUsuńOjej! Jakie cudności...
OdpowiedzUsuń