Pyszne owsiane muffinki z truskawkami i kruszonką, jeśli jeszcze nie macie dosyć truskawek spróbujcie koniecznie :) Muffinki są bardzo wilgotne i mięciutkie. Polecam!
Składniki:
(12 sztuk)
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
-12 dużych truskawek
Kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, płatki owsiane oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce jajka, mleko oraz olej. Następnie wszystkie składniki łączymy i mieszamy za pomocą łyżki. Składniki na kruszonkę mieszamy i rozcieramy w dłoniach tworząc kruszonkę. Gotową mase wylewamy do 3/4 wysokości papilotek, następnie w każdą muffinkę wciskamy dużą truskawkę. Posypujemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Wygląd pierwsza klasa :D Owsiane perfect dla mnie, a w tym roku inne owoce mogą się schować przed truskawkami <3
OdpowiedzUsuńU mnie maliny na pierwszym miejscu, ale truskawki też uwielbiam :)
UsuńŚwietne te muffinki, piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję!
UsuńTruskawek nigdy dość!
OdpowiedzUsuńCzy można je upiec na przykład na mące orkiszowej...?
Trudno mi powiedzieć. Nigdy nie używałam mąki orkiszowej do wypieków.
UsuńNo właśnie ja też nie :) A teraz poniekąd jestem zmuszona ;)
UsuńA co tam, zaryzykuję ;)
Z ciekawości przejrzałam przepisy w internecie, myślę, że śmiało możesz zastąpić, muffinki powinny się udać :) Daj znać, jak wyszły :)
UsuńChętnie podkradłabym te papilotki :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrezentacja genialna! I jak tu ich nie zjeść?! :)
OdpowiedzUsuńCiężko przejść obok nich obojętnie :-)
UsuńŚliczne babeczki!; )
OdpowiedzUsuńSuper pomysł w truskawkowym sezonie|!
Pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuń