poniedziałek, 1 czerwca 2015

Lody waniliowo - rabarbarowe

Pyszne, aromatyczne lody waniliowo - rabarbarowe. Polecam, naprawdę warto!




Składniki:

- 400 g rabarbaru + 5 łyżek cukru
- 250 ml mleka
- 250 ml + 150 ml śmietanki kremówki 30 %
- 1/2 laski wanilii
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej


Rabarbar myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie gęsty mus. Gotowy mus odstawiamy do przestygnięcia, następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. W rondlu umieszczamy 250 ml mleka i 250 ml kremówki. Dodajemy ziarenka wanilii. Wrzucamy również pustą laskę, dla lepszego aromatu (po zagotowaniu się mleka, wyjmujemy ją). W między czasie ucieramy żółtka z 1/3 szklanki cukru na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy gotujące się mleko i mieszamy. Masę jajeczną przelewamy ponownie do rondla, zostawiając odrobinę masy w misce. Gotujemy na małym ogniu, co chwilę mieszając (nie można doprowadzić masy do wrzenia). Pozostałą część masy jajecznej mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej i wlewamy do rondla. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje i zacznie lepić się do łyżki. Masę studzimy, przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Następnego dnia zimną masę mieszamy z zimną kremówką i wkładamy do maszyny do lodów. Postępujemy zgodnie z instrukcją obsługi. Pod koniec kręcenia lodów dodajemy mus rabarbarowy. Gotową masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.


Smacznego!


10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania