Pyszne, zdrowe kotlety z kaszy jaglanej. O właściwościach kaszy jaglanej chyba nikomu nie trzeba przypominać. Kotleciki idealnie sprawdzą się, jako lekki obiad w towarzystwie ulubionej sałatki, a także składnik wegetariańskiego burgera. Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 6 jajek
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Smacznego!
Kaszę płuczemy pod zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy 2 i 1/2 szklanki wody. Wsypujemy kaszę, nie mieszamy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie zestawiamy garnek z ognia i zostawiamy kaszę pod przykryciem na kilka minut. 5 jajek gotujemy na twardo. Pieczarki myjemy, następnie ścieramy na tarce. Podsmażamy na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Do miski wsypujemy przestudzoną kaszę, dodajemy drobno pokrojone jajka, zimne pieczarki z cebulką oraz starty na tarce ser żółty. Wbijamy 1 surowe jajko oraz dodajemy 1 łyżkę bułki tartej. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz najlepiej dobrze wyrobić, aby kotleciki bez problemu się formowały. Gotowe kotleciki obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy z obu stron. Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 - 13 kotlecików.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam kotlecików z kaszy :]
OdpowiedzUsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuńŚwietne kotleciki, chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne z kaszą gryczaną i były przepyszne :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe kotleciki, uwielbiam kaszę jaglaną w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńTa skorupka<3
OdpowiedzUsuńbardzo lubię bezmięsne kotlety :) z jaglanej jeszcze nie robiłam, za to gryczanej i kuskusu polecam :)
OdpowiedzUsuń