poniedziałek, 11 maja 2015

Czekoladowe miseczki z musem cytrynowym i owocami

Delikatny i lekki mus cytrynowy podany w czekoladowych miseczkach. Cytryna idealnie przełamuje słodycz czekolady, a dodatek malin, borówek i mięty dopełnia całość. 


                                      
                                 
     Składniki:  
                                       (2 porcje)                                      

- 2 tabliczki czekolady mlecznej Goplana
- 1 cytryna
- 2 jajka
- 2,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- borówki
- maliny
- listki mięty

Dodatkowo:

 2 balony


Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Nadmuchane balony umieszczamy w szklance lub małej misce. Balony smarujemy masłem lub olejem. Za pomocą łyżki nakładamy czekoladę formując miseczkę. Po nałożeniu pierwszej warstwy, balony umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie nakładamy drugą warstwę czekolady (warto ją wcześniej ponownie podgrzać, aby nie była zbyt gęsta) i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy miseczki są już gotowe, układamy je na talerzu, obcinamy końcówkę balona i  powoli spuszczamy powietrze. Tak powstałe miseczki umieszczamy w lodówce na czas przygotowania cytrynowego musu. Do żelatyny dodajemy łyżkę ciepłej wody, aby napęczniała. W rondelku umieszczamy sok z wyciśniętej cytryny oraz żelatynę. Podgrzewamy do momentu, aż żelatyna się rozpuści. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem, następnie dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do cytrynowej masy i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.  Masę przekładamy do czekoladowych miseczek i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Gdy mus jest już gotowy dekorujemy go malinami i borówkami. Dodajemy listki mięty i posypujemy otartą skórką z cytryny.






Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie:


Z czekoladową nutą

8 komentarzy:

  1. Ale wygląda smacznie:o musze koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo elegancko wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne, dodaje do ulubionych;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o metodzie z balonami, ale nigdy nie próbowałam. Wspaniały efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo elegancki i efektowny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne te miseczki! Fantastyczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, jak to apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania