czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

W końcu rozpoczął się sezon na mój ukochany rabarbar. Bardzo lubię to warzywo (tak, rabarbar to warzywo) wykorzystywać w kuchni. Dziś mam dla Was przepis na ciasto ucierane z kruszonką. Przygotowuję się je bardzo szybko i prosto. Jeżeli chcecie, aby ciasto wyszło wysokie, zróbcie je w tortownicy. Jeśli wolicie, aby ciasto wyszło niższe i więcej, użyjcie prostokątnej formy 20x30. Po wymieszaniu składników będzie wydawało Wam się, iż jest za mało ciasta, ale nie bójcie się rośnie, jak szalone! Według mnie ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, po zawinięciu w folię lub woreczek (wilgotnieje). Pamiętajcie, aby nie przesadzić z rabarbarem, ponieważ ciasto może opaść, albo wyjdzie Wam zakalec.



poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sałatka z tuńczykiem w cytrynowych miseczkach

Zwykła, prosta sałatka z tuńczykiem podana w nieco innej, ciekawszej wersji. Sałatka w cytrynowych miseczkach na pewno spodoba się Waszym gościom i będzie ciekawą ozdobą stołu. Z podanych proporcji wychodzi spora miska sałatki, wiec można spokojnie podać ją w tradycyjnej formie.



piątek, 24 kwietnia 2015

Placuszki z kaszy jaglanej z bananem

Dziś mam dla Was coś pysznego i zdrowego na śniadanie. Placuszki z kaszy jaglanej z dodatkiem banana. Jeśli rano nie macie czasu na gotowanie kaszy, zróbcie to dzień wcześniej. Placuszki również sprawdzą się, jako przekąska zapakowana w pudełko do pracy, czy zaserwowane na kolację. P.S. radzę zrobić od razu podwójną porcję :-)




poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Wytrawne placuszki z serem i boczkiem

Wytrawne placuszki z serem i boczkiem to propozycja, która sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Zapraszam!



piątek, 17 kwietnia 2015

Flatbread - chlebek z patelni

Flatbread to propozycja na szybki i prosty chlebek z patelni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do curry, gulaszu, dipów czy sosów. Smak chlebka można wzbogacić dowolnymi przyprawami. Możecie użyć zarówno świeżych, jak i suszonych. 




poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Domowy ekstrakt z wanilii

Wanilia to najczęściej używana przyprawa do wypieków i deserów, jednak jej cena powoduje, że sięgamy po sztuczne i tańsze zamienniki typu cukier wanilinowy, który z wanilią niestety ma niewiele wspólnego. Ekstrakt z wanilii można kupić w sklepie, jednak cena jest dość wysoka. Po co więc przepłacać, skoro tańszym kosztem możemy zrobić ekstrakt sami w domu. 



wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik bananowy z karmelem i solonymi orzeszkami

Pyszny bananowy sernik z karmelem i solonymi orzeszkami. Wielbiciele serników, na pewno będą zachwyceni. Sernik wychodzi puszysty, delikatny i lekki, jak chmurka. Polecam serdecznie!