Wanilia to najczęściej używana przyprawa do wypieków i deserów, jednak jej cena powoduje, że sięgamy po sztuczne i tańsze zamienniki typu cukier wanilinowy, który z wanilią niestety ma niewiele wspólnego. Ekstrakt z wanilii można kupić w sklepie, jednak cena jest dość wysoka. Po co więc przepłacać, skoro tańszym kosztem możemy zrobić ekstrakt sami w domu.
Składniki:
- 4 laski wanilii
- 250 ml wódki
Laski wanilii przecinamy wzdłuż, umieszczamy w butelce. Zalewamy wódką tak, aby laski w całości zostały zanurzone. Zamykamy butelkę i odkładamy w ciemne miejsce. Najlepiej sprawdzi się barek lub szafka kuchenna. Co jakiś czas należy wstrząsnąć butelką. Ekstrakt już po kilku dniach nabierze ciemniejszej barwy, jednak po 2 miesiącach aromat będzie na tyle intensywny, aby można było go używać. Gdy część ekstraktu zostanie zużyta, można dolać wódki. Co jakiś czas można również dokładać laski wanilii, nawet te puste, które zużyliśmy do wypieków.
Bardzo proszę o podpowiedż do czego można użyć takie ekstraktu waniliowego, bo cukier waniliowy to wiem, do serników, jabłeczników, drodżówek itp.
OdpowiedzUsuńEkstrakt tak samo, jak cukier wanilinowy używany jest do wszelkiego rodzaju wypieków. Z tą różnicą, że ekstrakt to prawdziwy aromat wanilii, a nie sztuczny zamiennik. Do wypieków wystarczy dodać 1 łyżeczkę ekstraktu.
Usuńbardzo dziękuję za szybką odpowiedź!!!!
OdpowiedzUsuńdomowy ekstrakt nie ma sobie równych i ten aromat! :)
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam na facebooku'u - od dawna myślę o zrobieniu własnego ekstraktu, a wymówką był brak odpowiedniego naczynia. Koniec z wymówkami. Zaraz zrobię ekstrakt :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo naprawdę warto! :) Tym bardziej, że można użyć butelki po ćwiartce :)
UsuńNamówiłaś mnie! Właśnie zalałam wanilię wódką :)
OdpowiedzUsuńCieszę się! :)
UsuńChyba i ja muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń