Churros to tradycyjny hiszpański wypiek z ciasta parzonego. Karnawał to idealny czas na przygotowanie tych słodkich pręcików. Idealnie smakują posypane cukrem lub maczane w gorącej czekoladzie.
Składniki:
(ok. 35-40 szt.)
- 250 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
- szczypta soli
- 190 g mąki
- 2 jajka
- olej do smażenia
W garnku umieszczamy wodę, cukier, masło i szczyptę soli. Zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka. Ciasto powinno wyjść bardzo gęste i gładkie. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Olej rozgrzewamy do 175 stopni. Temperatura jest bardzo ważna, olej powinien być dobrze rozgrzany, aby ciasto nie nasiąkło tłuszczem. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy ciasto. Końcówkę odcinamy nożyczkami. Smażymy na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Gotowe churros obsypujemy cukrem i podajemy z gorącą czekoladą. Churros najlepiej smakują tego samego dnia.
Wyglądają rewelacyjnie, pewnie podobnie smakują!
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne :)
UsuńCały czas czekają w mojej kolejce do wypróbowania, a Twoje kuszą bardzo :)
OdpowiedzUsuńIle u mnie przepisów czeka w kolejce... :)
UsuńCzyli to takie ciasto prawie jak na eklery, chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia tych pyszności! *.*
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, te zanurzone w czekoladzie - bajka! :)
Dziękuję ;)
UsuńFantastyczne! I ta czekolada obok <3
OdpowiedzUsuń