Jesienna propozycja obiadowa. Soczyste gruszki w miodzie, serek śmietankowy, filet z kurczaka. Całość otulona orzechową panierką. Zapraszam!
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 opakowanie serka śmietankowego typu almette
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na dwie części,
następnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gruszki obieramy, usuwamy
gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy
gruszki oraz łyżeczkę miodu. Chwilę smażymy. Rozbite filety smarujemy
śmietankowym serkiem, układamy gruszki w miodzie i zawijamy roladki.
Spinamy wykałaczką. Orzechy włoskie mielimy w rozdrabniaczu, mieszamy z bułka
tartą. Gotowe roladki maczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy w orzechowej
panierce. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
bardzo ciekawe roladki :) zawsze coś nowego :)
OdpowiedzUsuńEksperymenty w kuchni wskazane ;-)
UsuńWyglądają niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńJaki ciekawy pomysł :) Koniecznie do wypróbowania! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńW życiu bym nie pomyślała, żeby połączyć mięso z gruszkami! :)
OdpowiedzUsuń