poniedziałek, 22 września 2014

Roladki z gruszką w orzechowej panierce

Jesienna propozycja obiadowa. Soczyste gruszki w miodzie, serek śmietankowy, filet z kurczaka. Całość otulona orzechową panierką. Zapraszam!



Składniki:
   
- 2 filety z kurczaka
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 1 opakowanie serka śmietankowego typu almette
 - 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz

 

Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na dwie części, następnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy gruszki oraz łyżeczkę miodu. Chwilę smażymy. Rozbite filety smarujemy śmietankowym serkiem, układamy gruszki w miodzie i zawijamy roladki. Spinamy wykałaczką. Orzechy włoskie mielimy w rozdrabniaczu, mieszamy z bułka tartą. Gotowe roladki maczamy w rozbełtanym jajku, następnie obtaczamy w orzechowej panierce. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym 35 minut w temperaturze 180 stopni.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawe roladki :) zawsze coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ciekawy pomysł :) Koniecznie do wypróbowania! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  5. W życiu bym nie pomyślała, żeby połączyć mięso z gruszkami! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania